fredag den 15. april 2011

Dokument til Mette om pædagogisk kropslighed og vores forløb


20-4-2011



Af: Sussane Glerup og Lene Meldgaard Frank
I vores overvejelser vil vi bruge Knud Illeris´s model om læreprocesser Drivkraft, Indhold og Samspil . Det vil fordi det er en metode, hvor vi kan se om vores forløb med børnene lykkes.
Hvis vi er i stand til at give børnene en motivation og glæde til forløbet, så er der mulighed for at vi får et samspil sammen med børnene.

Anton Antonnovsky bruger vi hans teori om Håndgribeligt, Håndterbart og Meningsfuldhed til at se om børnene opnår ”Følelsen af sammenhæng” .

Vi starter torsdag med at gøre forløbet forudsigeligt ved at informere børnene om, hvad der skal ske om fredagen og viser dem, hvad vi har i tankerne. Det skulle gerne medføre en håndterbarhed for børnene og dermed udmunde i meningsfuldhed. Hvis børnene mestre og forstår aktiviteterne i forløbet har de mulighed for at få ”følelsen af sammenhæng”.
Smttemodellen bruger vi for at få et overblik over vores forløb.
Vi bruger Laban´s ”Body Katogorien”, hvor vi laver bevægelser som ruller, kryber, kravler og hopper og måske kommer de andre punkter også i spil.

Tossesangen og Undulaten og lille Peter Edderkop er opvarmning til det pædagogiske forløb med kropslighed, musik og bevægelse. Til massageforløbet bruger vi cool down, som er en måde at få kroppen til at slappe af igen.

Til det pædagogiske forløb har vi fokus på de forskellige sanser:

• Høresansen via musik og vores stemmer.

• Synssansen det børnene kan se med deres øjne.

• Vestibulær/labyrintsansen ved at hoppe, rulle og bevæge hovedet fra side til side.

• Kinæstesisansen efterligner hinanden med forskellige figurer, som er nemme for børnene, fx en kat eller en bold. Børnene kan vise, hvor store de er med deres arme overfor hinanden, altså to og to. Løbe sammen to og to.

• Taktil/Følesansen kommer i spil under massagen.

• Grundmotorisk træning er at løbe, hoppe, kravle svinge og ligge og løfte hovedet.


Vi har i dag torsdag d.7- 4 været ud i Vuggestuen, for at afprøve vores forløb. Derved fik børnene en chance for lige, at komme til at kende os lidt og føle sig tryg ved os. Især Lene synes det var dejligt at se alle børnene igen, og rigtig dejligt at mange af dem stadig kunne huske hende fra praktikken. Susanne kom også hurtigt ind på børnene, selv om hun ikke kendte dem i forvejen. Forløbet vi har lavet føler vi bare, at det passer perfekt til den målgruppe, så vi har ramt plet :o)

Ud fra Knus Illeris´s læreprocesser om Indhold, Drivkraft og Samspil mener vi, at vi har været i stand til at motivere og få en glæde frem i børnene, til at vi kunne få et samspil i forløbet.

Ud fra Anton Antonowsky læreprocesser har vi observeret at børnene havde en god information, for næsten alle kunne håndtere de forskellige aktiviteter i vores forløb og alle kunne se en mening med tingene, så derfor fik børnene her en ”følelse af sammenhæng”.Vi havde lavet forløbet med deduktive overvejelser, men nogle af børnene havde overskud til at være induktive og selv finde på, hvad resten af gruppen skulle gøre.

Vores pædagogiske kropslighed har været til stede under hele forløbet, både i form af de forskellige bevægelser, som vi lavede uden at fortælle så meget, men i stedet viste det til børnene. Vi har vist glæde og engagement og mener det har smittet vores målgruppe, så de gerne ville være deltagende. Vi har formået at være i forløbet uden at tænke på, at der stod en pædagog og filmede os. Det har vi talt meget om efterfølgende og vi tror at det har givet et bedre resultat end, hvis vi havde haft fokus på pædagogen som filmede os.

Vi levede os ind i situationen og var nær ved at glemme tiden, fordi det hele gik så godt. Det var dejligt at se børnene i aktion og finde ud af, at sværhedsgraden var passende til de fleste af børnene. Derfor var det også sjovt for børnene at være med til forløbet.

Det er blevet til rigtig mange videoklip, men det er fordi vi havde lavet fire gode film, som havde en helhed hver især. Men filmene var for store, så vi var nød til at klippe i dem. Vi var begge enige i at det meste var vigtigt at vise. Vi forsøgte at komprimere filmene, men de var stadigvæk for store, så derfor er der så mange klip.


_____________________________________________________________________________________


Litteratur vi har brugt.

Laban
Læringsteorier, 6 Aktuelle forståelser (red) Knud Illeris
Smttemodel
Sundhedsfremme i Teori og Praksis, Torben K. Jensen og Tommy J. Johnsen

1 kommentar:

  1. Kære Susanne
    Du har i samarbejde med Lene udarbejdet et godt teoretisk fundament. I inddrager relevant teori,som I anvender I jeres praksis del. Den viden som i har erhvervet jer om sanseintegration og motorisk grundtræning, er essentiel i forhold til jeres målgruppe. Du skal dog være opmærksom på ikke at anvende hverdagssprog som "Vi har ramt plet" osv.
    Der findes forskningsprojekter/undersøgelser om sanser og motorik for denne aldersgruppe, det vil være spændende, hvis I fremover også inddrager disse.
    Dit filmklip illustrerer betydningen af pædagogens kropslighed, og hvor vigtigt det er for denne aldersgruppe at have mulighed for imitation. Børnene er optaget af de læreprocesser, som du sætter i gang og du har en god kontakt til børnene og er selv meget i bevægelse. Dog savner jeg at du er mere præcis omkring det, som du igangsætter.

    Mange hilsner fra Mette

    SvarSlet